ZEYNEP'İN GALERİSİ

24 Haziran 2023 Cumartesi

KİTAP KURTÇUKLARI




Bu yayın 0-3 yaş bebekler içindir.




Merhaba,

İtiraf ediyorum bu yayını gelecekteki öğrencilerimizi düşünerek hazırladım.

Bebeklik döneminde aileler öncelikli olarak bebeklerinin beslenme, sağlık, kıyafet gibi temel ihtiyaçlarına odaklanırlar. 

Ben gözlemlerimden, deneyimlerimden ve okuduklarımdan yola çıkarak söyleyebilirim ki; bebeğinizin ihtiyaçlarına kitapları kullanarak bol bol konuşmayı da dahil etmelisiniz. 

Kitaplar ile bağ kurmak için uzmanlar 0-3 yaşa özellikle dikkat çekiyorlar. Bu süreçte beyin gelişimi çok hızlı ilerlemektedir. Beyni uyaran sinirsel bağlantılar da kitapları pek sever. Bebeğinizin size bağımlı olduğunu düşündüğümüzde beyin gelişimi için, sizin ona materyal sunmanız gereklidir. Bu gelecek hayatı için basit, fakat oldukça geliştirici bir adımdır. İlk aylarında zihinsel gelişimi, kilo alması gibi ölçülebilir bir durum değildir. Fakat biraz büyüdüğünde bebekleri konuşma, kavramlar ile ilişki kurma gibi beceriler gösterdiğinde aileler sosyal ortamlarda bebeklerini birbiriyle kıyaslamaya başlar. Daha ilerleyen aşamada kitaplarla büyüyen çocuk ile bundan yoksun bir çocuk aynı sınıfa geldiğinde ne yazık ki zihinsel ve dil gelişimleri açısından çocuklar arasında seviye farkı açılır. Hangi çocuğun ailesi olmak istersiniz? 

Bebeğimizi erken yaşta kitapla buluşturmamızın amacı basitçe ifade edecek olursak: "beynini beslemek" diyebiliriz. Kitaplar aracılığıyla çocuklarla bol bol konuşmak sınırlı bir alanda yapılabilecek çok kolay bir aktivitedir.


PEKİ NASIL KİTAPLAR SEÇMELİYİZ?

Kitap seçme işi aslında bebeklerin/çocukların gelişimine göre değişebilecek bir durumdur.

Yıllar geçtikçe belki yayınevleri bu yayındaki kitapları değiştirecektir, geliştirecektir fakat bazı detayları bilmek size seçimlerinizde yol gösterici olacaktır.



BEBEĞİMİN İLK AYLARI

Siyah Beyaz Kumaş Kitaplar 

Bebekler ilk aylarında ideal bir görme sağlayamadıkları için kontrast renkleri algılar. Bu nedenle bebeğiniz için ilk yıllarda siyah beyaz resimli kitaplar seçmelisiniz. 

Bebekler henüz ağızları ile dünyayı tanıdıkları için kitabın tadına da bakmak isteyebilirler. Bu sebeple kumaş kitaplar iyi bir tercih olacaktır.


Bu kitapların içine koyulan naylon, dokundukça hışırtı sesi çıkartır. Bu sesler bebeklerin işitsel yolla dikkatini çeker. Bebek arabalarının ön kısmına takma askıları sayesinde yere düşmeden, kaybolmadan kullanılır.

Böyle bir kitabı dikiş yeteneğiniz varsa kendiniz de hazırlayabilirsiniz. O zaman daha basit şekiller tercih edebilirsiniz kedi, kuş, ev, araba, yıldız gibi temel şekillerle patchwork (kırkyama  işi) resimler oluşturabilirsiniz. 

Kesinlikle kopacak, boğazına kaçacak detaylar (düğme, boncuk, zil, çıtçıt) eklemeyin.

Bebeğinizle kitabınızdaki resimlerin adını söyleyip, sesini çıkararak, onları gıdıklayarak vakit geçirebilirsiniz.


MERHABA KIRMIZI

Biraz daha ilerleyen aşamalarda kırmızıyı fark etmeye başlayacaklardır. Patchwork kitabınıza biraz bu renkte kumaş eklemesi yapabilirsiniz.


Bu mantıkta bebek kartları ya da kalın karton sayfalı küçük bebek kitapları da bulabilirsiniz. 


BEBEĞİM HAREKETLERİNİ KONTROL ETMEYE BAŞLADI

Bebeğiniz kafasını tutmaya başladığında, onun yüzüstü pozisyondayken, vücudunun altına bir minder ile destek yaparak kitap inceleme aktivitesini sağlayabilirsiniz. Gelişsin boyun kasları!



Farklı dokuları olan kitaplar seçebilirsiniz. 

Önce siz dokunup ses çıkararak dikkatini çekebilirsiniz.






BEBEĞİM OTURABİLİYOR

Delikli kitaplar seçebilirsiniz



Bu kitaplarla ce ee oyunu da oynayabilirsiniz :)



MERHABA 1 YAŞIM

Hareketli kitapları tercih edebilirsiniz. 
Artık yavaş yavaş yazılar artıyor. Resimler daha karmaşık hale geliyor. Sayfalar hala sağlam, sert kartondan. Kitaplardaki ses efektlerini kullanmak çocuğunuzun farklı sesleri duyması için önemlidir.





Bebeğiniz yazı metni ile çok ilgilenmiyorsa ille de yazılanı okumak için ısrarcı olmamalısınız. Ses efektleri ile  "Miyaaauuuv bak kedi" diyerek resimlere dikkatini çekebilirsiniz. Sayfaları çevirmek, resimleri incelemek, ses ve varlık ilişkisini kurmak bile onun için bir gelişim.

Kitapların metinleri uzun ya da kısa geliyorsa siz bebeğinizin dikkatine göre metinde değişiklik yapabilirsiniz. 

Bazen kitaplar tasarım olarak çok iyi fakat metinde hoş olmayan kelimeler içerebiliyor. Özellikle çeviri kitaplarda "şapşal" gibi kelimelerle karşılaşabilirsiniz. Ben bir cd kalemi ile hoşuma gitmeyen kelimelere makyaj yapıyorum ;) Böylece okuyacak başka bir kişi için de önlemimi almış oluyorum.


Tekerlekli kitaplar seçebilirsiniz

Kitaplarla oynamak da güzeldir. Oyun güzel bir bağ kurma yöntemidir.




Kitaplarda tasarımsal bir ilginçlik olunca metin özensiz olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yine yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. 



2 YAŞA DOĞRU

HARİKA KAVRAYAN PARMAKLAR, YAŞASIN İNCE KASLAR

Cırt cırtlı kitaplar seçebilirsiniz 
Fakat bu kitaplarda parçaları ağıza götürme riski olacağından mutlaka sizin kontrolünüzde bakması iyi olacaktır.




2-3 YAŞLARIM

İlgisi doğrultusunda artık metni kısa, az yazılı, görseli güzel, ince sayfalı kitaplara geçebilirsiniz.




Sizin kontrolünüzde (kitabın uzun ömürlü olması için) az yazılı 3D kitaplar da denenebilir.


(Sobe 3D serisini çok seviyorum fakat bir süredir "stoklarda yok" görünüyor)


Kapakçıklı kitaplar tercih edebilirsiniz.



Açılan kapakların sürprizi çocukların hoşuna gider. O kısımlara gizemli ses tonu kullanarak merak duygusunu harekete geçirebilirsiniz. Yazı metinleri uzun gelirse dikkat süresine göre ayarlamayı unutmamalısınız. 

Çok fazla resim olduğunda, konuşan kişiyi okurken onun resmine parmağınızla tık tık yaparak dikkatini çekebilirsiniz.



BECERİ/DUYU KİTAPLARI






Bu kitapları küçük kas becerileri geliştirmek, kavram bilgisi gelişimi ve duyuları harekete geçirmek  için kullanabilirsiniz.

Bir örneğe aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:





Sesli Kitaplar

Ben sesli kitapları çok sevmiyorum. Sizin sesinizi duymak bebeğiniz için elektronik sesten daha faydalı. Ayrıca bazı sesler bebekler için korkutucu olabiliyor.

 
DAHA EKONOMİK ÇÖZÜMLER

Şu bir gerçek ki tüm bu kitaplara erişebilmenin ekonomik bir boyutu vardır. Eğer bütçe anlamında zorlanıyorsanız basit bebek kitaplarını kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Dergilerden resimler kesmek, basit şekiller çizmek, farklı dokuda kumaşlar ve kağıtlar kullanmak  işinizi kolaylaştırabilir. 



LÜTFEN UNUTMAYALIM

Evde ekran süresi kısıtlı tutulan, düzenli ve nitelikli kitap okunan çocuklar okula başladıklarında kendilerini fark ettiriyorlar.
İfade becerileri güzel, kelime dağarcığı zengin, yönergeleri dinleyip rahatça uygulayabilen, mantık yürütme becerisine sahip, kavramları tanıyan, dikkat süresi yaşına uygun ya da ileride, sorulara anlamlı cevaplar verebilen, algıları açık öğrenciler oluyorlar.




Tüm bebeklerin kendi kitap hazinesi ile büyümesi umuduyla... 

Zeynep


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder