ZEYNEP'İN GALERİSİ

6 Ağustos 2015 Perşembe

MiNiK KiTaP KuRTLaRI !


'Çocuklara kitap sevgisi kazandırmak' ile ilgili, velilerim için yazdığım yazıyı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım...








Günümüzde kitap okuma alışkanlığının temelleri bebeklikten itibaren oluşturulmaya başlanmaktadır. Kitap çeşitliliği her geçen gün artmakta ve birbirinden eğlenceli çocuk kitapları raflarda dikkatleri çekmektedir. “Benim çocuğum kitaplara ilgi duymuyor.” diyorsanız hemen pes etmeyin. Adım adım bu sevgiyi geliştirebilirsiniz.

Çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek, kültürel açıdan gelişimine katkı sağlamak, hayal gücünü geliştirebilmek, olumlu davranış becerilerine örneklerler sunabilmek için onlara kitap okumanız ve bunu bir rutin haline getirmeniz çok önemlidir.

Öncelikle çocuğunuz için doğru kitaplar seçmelisiniz. Ne yazık ki kitapçılarda iyi örnekler kadar, niteliksiz kaynaklar da oldukça fazla bulunmaktadır…

3-4 Yaşında çocuğunuz için seçeceğiniz kitabın şu özelliklerine dikkat edebilirsiniz:

  •           Büyük, anlaşılır ve estetik resimleri olması
  •       Yazı uzunluğu/Sayfa sayısı (Buna çocuğunuza okuduğunuz birkaç kitap sonrasında anlarsınız. Siz kitabı okurken ilgisi dağılıyorsa daha kısa metinli kitaplar, “Ne çabuk bitti!” diyorsa biraz daha uzun metinli kitaplar tercih edebilirsiniz.)
  •          Hikayenin içeriği (ki bu en önemlisi). Bunun uygun olup olmadığını anlamak için kitap satın almadan önce okumanız en kesin çözüm olacaktır. Bu konuda internet kullanıcıları için annelerin çocuklarına okuduğu kitap tavsiyelerini paylaşan blogları/instagram hesaplarını takip etmek de faydalı olabilir.
  •          Farklı özellikte kitaplar seçmek de çocuğunuzun ilgisini çekmek için iyi bir adımdır. Üç boyutlu kitaplar, dokun hisset kitaplar, sesli kitaplar, oyunlu kitaplar…vb). Arada farklı özellikte kitaplar da tercih edebilirsiniz.

Bunların dışında zaman zaman çocuğunuzla kitapçıya gidip bir kitap da onun seçmesini sağlamak (Genelde görünüşe önem verdikleri için bütün kitapları seçmesi yerine bir tane seçmesi daha iyi olacaktır.)hoşuna gidecektir.

Çocuğunuzun odasında ona ait bir kitaplık oluşturabilirsiniz, önüne birkaç sevimli minder atıp okuma alanı yaratabilirsiniz. Kitaplarını doğru kullanması için rehber olmak ve ona bu konuda sorumluluk vermek önemlidir. Kitapları yerlere atmaması, sayfalarına zarar vermeden bakması konusunda titizlik göstermek gerekir.

Kitap okurken ses tonunuzu iyi kullanmanız çocuğunuzun dikkatini çekecektir. Kitap okuduktan sonra hikaye hakkında sohbet edebilirsiniz. İçinde geçen mesajları, kavramları kısa ve net sorular ile ona sorabilirsiniz. Bazen kitabı onun okumasını isteyebilirsiniz. Okuma bilmediği için resimlerini anlatmasını söyleyebilirsiniz. Bu çalışma yaratıcı düşünme becerilerini de destekleyecektir. Kitabı okuduktan sonra aklında kalanların resmini yapmasını da isteyebilirsiniz. İlerleyen yaşlarda kendi kitabını oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Tüm olumlu davranışları için olduğu gibi; kitap sevgisi kazanmasında da ona iyi örnek olmanız önemlidir. Sizi kitap okurken görmüyorsa çocuğunuzun da kitaplara ilgi duyması zoraki bir duruma dönüşebilir. Kitaplara olan ilgisi şu yaşı için belki öncelik olarak hissedilmez (ki kesinlikle önceliktir!) ancak ileriki yaşlarda “Oğlum/kızım kitap oku” gibi uyarılarınız sıklaşmaya başlayabilir… Dolayısıyla okuma alışkanlığı için iyi bir temel oluşturmak önemlidir.

Bu yazımda yer alan kitap sevgisi üzerine ipuçları zaten günlük hayatınızda uyguladığınız bir rutin ise, sizleri çocuğunuza sağladığınız imkânlardan ve verdiğiniz emekten dolayı tebrik ederim.

İyi okumalar dilerim J

Zeynep GEZKÖY





İşte size birkaç kitaplık düzenlemesi 




Evinizde merdiven altında kullanılmayan alan bulunuyorsa bu şekilde renkli dolaplarla değerlendirebilirsiniz.




Kitaplığın önüne koyacağınız minderlerle rahat ve sürekli gidilecek bir alan yaratabilirsiniz.




İkea'dan alacağınız bu minik raflar dar alanları değerlendirmek için çok uygun. Yan duvar ise kara tahta ile boyanmış. Masal kahramanlarını tebeşirle çizmek için ideal!



Kitapların arasına sıkıştıracağınız birkaç resimle kitaplığa renk katabilirsiniz. Bunları kitap ayıracı olarak da kullanabilirsiniz.



Böyle bir kitaplıkla açık raflardaki kitapları yenileyerek çocukların ilgisini canlı tutabilirsiniz.

(Fotoğraflar için mekan desteğinde bulunan Güzin Öğretmen Anaokulu'na, Nurgül BAŞOĞLU ÇAYIR'a, Özge GÜNEY'e, Acıbadem Erdoğan Yüksel Anaokulu'na teşekkür ederim. Sizin de bu yayında paylaşılmasını istediğiniz çocuklar için kitaplık düzenlemesine örnek olabilecek fotoğraflarınız varsa kalemkagitmakas instagram profilimden direct msj ile bana ulaşabilirsiniz.)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder